četrtek, 6. september 2012

Prevajanje in prevodi


Izobraževalni center tujih jezikov FIMA znanje prevaja različna strokovna in uradna besedila iz angleškega, nemškega jezika in ruskega jezika. Prevajalci imajo večletne izkušnje na področju prevajanja različnih besedil. Nudimo vam uradne (sodne) in neuradne prevode, ki so prevedeni strokovno, kakovostno in ugodno. Odlikuje nas hitra odzivnost in fleksibilnost.

Splošne in enotne definicije, ki bi povzela vse lastnosti, ki jih mora imeti dober prevajalec, ni, saj prevajanje npr. iz nemščine zajema dobro obvladovanje več področij – jezikovne spretnosti, računalniške spretnosti, poznavanje določenega področja oziroma več področij.

Dobre delovne navade so seveda nepogrešljive, ker je prevajanje vsej prej kot lahko delo, a osnova prevajalskega poklica je nedvomno odlično znanje ciljnega in izvirnega jezika ter dobre pisne sposobnosti. Za dobro poznavanje obeh ali več jezikov je potrebna vsaj neka oblika formalne izobrazbe, s katero prevajalec osvoji osnovna pravila slovnice in skladnje ter razvija svoje komunikacijske sposobnosti v obeh jezikih.

Kljub temu, da je danes na svetu veliko ljudi tako rekoč dvojezičnih že od rojstva, pa to še ni zagotovilo, da lahko vsakdo postane dober prevajalec brez neke formalne jezikovne izobrazbe. Vendar pa po drugi strani tudi sama izobrazba še ne pomeni, da je lahko nekdo uspešen prevajalec zgolj zato, ker pozna vsa teoretična pravila, ki pa jih morda ne zna ustrezno prenesti v prakso.

Seveda igra pomembno vlogo tudi »posluh« za jezike. Pri vsem tem pa so najbolj pomembne izkušnje in pristen stik z jezikom. Nekateri menijo, da je nujno, da prevajalec nekaj časa preživi v državi jezika v katerega prevaja, saj se lahko le tako nauči tudi kulturoloških prvin, to pomeni, živega jezika, ki ga slovarji in knjige ne morejo posredovati.
 
Ne glede na to, kje se nahaja, pa mora biti prevajalec stalno v stiku z jezikom, da lahko svoje znanje nenehno nadgrajuje. Poleg tega mora biti zelo vedoželjen in radoveden. Zanimati ga mora cela vrsta različnih stvari, saj mu takšno znanje pomaga pri prevajanju in povezovanju različnih področij.
 
Vir: PSD Translation

Ni komentarjev:

Objavite komentar