petek, 16. avgust 2013

ZNANJE NEMŠČINE VAM KORISTI

Verjetno vas je kar nekaj imelo predmet nemščina v srednji šoli, ampak nekako se zdi, da ko nam je podarjena priložnost za novo znanje, še posebno, če je to v srednji šoli, ko je vse bolj zanimivo kot šola, tega ne izkoristimo.


Vedno se mi je zdelo, da je nemščina nekako v zatonu in da je res nikoli ne bom potrebovala. Pa si poglejmo, zakaj to ne drži.

V maju 2011 je v veljavo ponovno (po sedemletnem zamrznitvenem obdobju) stopila sprostitev trga dela v Nemčiji in Avstriji, kar je imenitna priložnost za nove zaposlitvene možnosti, sploh za Slovenijo, ki je sorazmerno blizu, poleg tega pa Nemčija in Avstrija veljata za močni gospodarski partnerici Slovenije. Posebno Avstrija, saj zaseda tretje mesto med uvozniki v Slovenijo in je znotraj Evropske unije največja odjemalka slovenskega blaga. Osnovni pogoj za potegovanje za službe v Nemčiji ali Avstriji pa je seveda VSAJ osnovno znanje nemškega jezika.

Stopnja znanja nemščine za delo v Nemčiji ali Avstriji

V sladu z evropsko referenčno lestvico jezikov, je možno tudi izpite iz nemškega jezika opravljati na šestih težavnostnih stopnjah. Prvi dve stopnji znanja nemščine sta Start Deutsch 1 in 2, tretja stopnja ustreza nivoju znanja B1, imenuje pa se Zertifikat Deutsch, ki se upošteva kot dokaz znanja nemščine pri vlogi za državljanstvo Republike Nemčije ali pri iskanju zaposlitve pri nemških delodajalcih. Sledi izpit iz znanja na ravni C2, ki se loči na dve vrsti izpitov, Kleines Deutsches Sprachdiplom (KDS) ali Zentrale Oberstufenprufung (ZD).

Z vidika zaposlitve je zanimiva tudi možnost opravljanja izpita na stopnji B2 z nazivom Deutsch zu den Beruf, oziroma Nemščina za poklic, ki ga za veljavnega prepoznava velika večina delodajalcev iz nemško govorečih dežel. Še vedno pa velja, da imajo uradno priznani izpiti največjo vlogo tako pri kadrovanju kot zaposlovanju.
In zakaj je mišljenje, da nemščina ni uporabna, popolnoma zmotno?

Kar 25% prebivalcev Evropske unije govori nemško kot materni jezik, še dodatnih dvajset milijonov pa ima znanje nemščine, ki ustreza pogovorni stopnji jezika. V svetovnem merilu tako nemško govori kar 180 milijonov ljudi! Če te ni dober razlog, da obrišete prah s svojih srednješolskih nemških učbenikov ali pa se odločite za tečaj nemškega jezika!

VIR: filternet.si

Obiščite FIMA ZNANJE in se nam pridružite na ugodnih tečajih nemškega jezika!

LOKACIJE:
Vrazova ulica 9, 2270 Ormož
Osojnikova cesta 3, 2250 Ptuj
Partizanska cesta 5, 2000 Maribor

KONTAKT:
02/62 00 788 (PETRA MUNDA)
petra@b2b-group.net



Ni komentarjev:

Objavite komentar